Fondee, Indigo a Portu. Tři společnosti, díky kterým již Češi nemusejí pouze čekat na možnost snadného pasivního investování. Zatímco Američané čím dál více využívají platformy jako Betterment nebo Wealthfront, Češi pomalu objevují výhody pasivního investování.

Jedna myšlenka vládne všem

Všechny 3 zmíněné investiční platformy jsou založené na stejné myšlence: dobře rozložená investice s minimálními poplatky vydělá dlouhodobě více než podílové fondy spravované drahými manažery a nákladnými společnostmi. Lze odhadnout, že postupně vznikne ještě více investičních platforem, v současnosti jsou v Česku tyto tři.

Platforma Fondee Indigo Portu
Společnost Fondee s.r.o. Patria Finance (člen ČSOB) WOOD&Company Financial Services
Typ společnosti Investiční zprostředkovatel Obchodník s CP Obchodník s CP
Smluvní vztah Smlouva o investičním zprostředkování Smlouva o obhospodařování majetku Smlouva o obhospodařování majetku
Poplatky platformě 0,9 % 1,0 % 0,6 % – 1,0 %
0,25 % pro děti
Do čeho se investuje ETF ETF ETF
Minimální investice 1 000 Kč 100 Kč 1 000 Kč

Investiční zprostředkovatel Fondee

Hlavní rozdíl, který plyne z tabulky, spočívá v typu společnosti, která platformu spravuje. Fondee není obchodníkem s cennými papíry, nemůže tak nakupovat pro své klienty ETF. Pro nákupy a prodeje musí používat jinou společnost, konkrétně holandského brokera DEGIRO. Během procesu registrace tak postupně uzavíráte dvě smlouvy: s Fondee a s DEGIRO.

ČNB 18. ledna vydala rozhodnutí, ve kterém udělila pokutu Fondee za to, že přijímá a předává pokyny k nákupu a prodeji cenných papírů zahraničnímu obchodníkovi s cennými papíry (nizozemské DEGIRO). Podle ČNB na to nemá právo, investiční zprostředkovatel je oprávněn zprostředkovávat investice pouze pro společnosti s povolením k činnosti od ČNB. Fondee argumentuje diskriminací zahraničních společností a požaduje stejný přístup i pro obdobné společnosti s oprávněním podnikat na území Česka. ČNB konstatuje, že nic takového v zákoně není.

Aniž bychom se chtěli stavět na jednu či druhou stranu, pouze konstatujeme, že začít investovat pomocí DEGIRO je pro každého Čecha otázkou několika minut. Je tedy uplatňován jiný přístup ochrany spotřebitele pro investici přes investičního zprostředkovatele a jiný při přímém smluvním vztahu.

Aktualizace 16.5.2021: z Fondee nám potvrdili, že již zažádali o licenci obchodníka s cennými papíry. Pokud bude Fondee se žádostí úspěšné, podaří se mu odstranit současnou nevýhodu a přestane být pouze prostředníkem.

Obchodník s cennými papíry Patria a Wood

Zbývající dvě společnosti mají povolení od ČNB k výkonu činnosti obchodníka s cennými papíry. Smluvní vztah tedy uzavíráte vždy s jednou společností, která provozuje platformu a zároveň realizuje prodeje a nákupy cenných papírů.

Pro Patria FINANCE i WOOD & Company Financial Services je nabídka platformy pro nízkonákladové investování způsobem, jak oslovit určitou skupinu lidí, která by jinak nevyužila jiné služby ze standardní nabídky.

Na vlastní kůži

Postupně vyzkoušíme všechny tři platformy a přineseme obsáhlé recenze a porovnání. Nízkonákladové investování má velkou budoucnost. Každý chytrý investor totiž ví, že výnosy jsou nejisté, ale poplatky jsou (bohužel) tutovka. A nejlepší poplatek je co nejmenší poplatek 

A přestože může zaznít názor, že poplatky českých platforem jsou mnohem vyšší než u těch amerických, je třeba vzít v úvahu velikost trhu. Úspory z velikosti jsou u technologických firem mnohem větší než u tradičních společností. S trochou nadsázkou lze říci, že čím více budou Češi platformy používat, tím budou poplatky nižší. Již nyní jsou ale výhodnější než u tradičních podílových fondů.