Aplikaci Orbi si nově může do svého mobilu stáhnout každý. Důkladně jsme ji prověřili z pohledu pojištění vozidel a přinášíme první recenzi Orbi na českém internetu. Nezapomněli jsme na žádnou z 5 klíčových vlastností.

Aplikace Orbi si klade za cíl umožnit správu osobních financí na jednom místě. Neomezuje se pouze na jeden typ produktu, ale její záběr je mnohem širší, od pojištění přes investice a spoření až po hypotéky. V dnešní recenzi jsme se zaměřili na nejčastěji poptávaný finanční produkt – pojištění vozidel.

1) Aplikace s automatickým uložením údajů

Tvůrci Orbi vsadili na nativní mobilní aplikaci, ne webový portál. Díky tomu mají uživatelé automaticky uložené zadané údaje (například o svém vozidle) a mohou se k nim snadno vrátit třeba další den. A samozřejmě platí, že chytrý telefon má v dnešní době prakticky každý, počítač je rozšířen méně a práce s ním je složitější.

Orbi sjednání povinného ručení

Orbi: pojištění vozidel, roční nájezd v kilometrech pro výpočet slevy

U pojištění vozidel si uživatel vybere povinné ručení, nebo havarijní pojištění nebo oboje (kompletní autopojištění). Pojistit lze buď auto nebo motorku, po zadání SPZ se u většiny vozidel dohledají parametry vozidla a majitel je tak nemusí zadávat ručně. Důležitým krokem je i zadání ročního nájezdu, díky kterému může získat majitel vozidla výrazně nižší cenu u dvou pojišťoven (Allianz a Pillow pojišťovna). Pokud ale uživatel odmítne zadat roční nájezd, nespočítá se mu nejlepší nabídka.

2) Automaticky dopočtená cena vozidla

Aplikace Orbi vyřešila častý problém majitelů vozidel při sjednání havarijního pojištění. Většina produktů na trhu stále požaduje zadání obvyklé ceny vozidla, kterou majitel většinou nezná. Orbi dokáže cenu vozidla spočítat automaticky a snížit tak riziko podpojištění. Na obrázku je vidět, jak vše probíhá. Na základě zadaných parametrů vozidla najde Orbi v databázi modely pojišťovaného vozidla a po výběru správné výbavy je vyplněna obvyklá cena vozidla. Uživatel ji může samozřejmě libovolně upravit.

Orbi pojištění vozidla

Orbi: automatický výpočet obvyklé ceny vozidla

3) Konfigurátor s mnoha možnostmi

Konfiguraci pojištění lze hodnotit jako jednu z nejlepších na trhu. Zatímco většina srovnávačů buď konfigurátor nemá nebo je omezený např. na několik variant či balíčků, Orbi ponechává uživateli naprostou volnost v nastavení svých požadavků. Právě neexistence konfigurace je častou kritikou on-line srovnávačů a Orbi ukazuje, jakou cestou se lze vydat (zobrazeno na obrázku níže).

4) Automaticky nastavený limit pro skla

Asi úplnou novinkou na českém trhu srovnávačů je doporučení nákladů na výměnu skla. Na následujícím snímku je na konfigurátoru vidět, že při volbě pojištění skel se automaticky předvyplní doporučený limit na základě zadaného vozidla. Pokud uživatel nastaví limit nižší, aplikace Orbi ho upozorní, že nemusí být dostatečný.

Orbi povinné ručení

Orbi: konfigurace pojištění a doporučený limit pro skla

Připomeňme, že nedostatečně stanovený limit znamená pro klienta nutnost uhradit část výměny skla ze svého. Pouze několik málo pojišťoven nabízí neomezený limit (např. Pillow nebo Uniqa) a u většiny pojišťoven tak nese odpovědnost za stanovení limitu pouze a jen klient.

5) Srovnání nabídek a cashback

Po nastavení požadovaného rozsahu pojištění Orbi spočítá cenu jednotlivých pojišťoven. Při našem testování se spočítalo 8 pojišťoven (celkem jich je v Česku 11): Allianz, ČPP, ČSOB, Direct, Pillow, Slavia, PVZP a Uniqa. Scházela Kooperativa, Generali Česká a HVP. Orbi doporučí dvě nabídky: tu s nejlepším poměrem výkon/cena a nejlepší dle kvality. Bohužel nikde není transparentně uvedeno, podle čeho se kvalita hodnotí. Zásadní tak pro mnoho uživatelů zůstává cena, zejména u povinného ručení. Důvěryhodné kvalitativní srovnání parametrů nabídek zatím Orbi neumí nenabídnout, stejně jako ho nenabízí žádný on-line srovnávač pojištění.

Orbi cashback

Orbi: zobrazení nabídek a zobrazení vrácených peněz

Pro mnoho klientů bude důležitá poslední unikátní vlastnost Orbi. Za sjednání pojistné smlouvy získávají pojišťovací zprostředkovatelé od pojišťoven provizi a Orbi se jako první na trhu rozhodla automaticky vrátit její část zpět klientovi. Konkrétně se jedná o 10 % z roční platby za pojištění. Pravidla pro výplatu jsou následující:

  • Peníze jsou vyplaceny na zadaný účet klienta
  • Peníze jsou vyplaceny po 1 měsíci od počátku smlouvy
  • Peníze jsou vyplaceny za první rok

Pokud klient smlouvu po roce zruší a sjedná si nové pojištění, dle pravidel má nárok opět na 10 % cashback. Tímto způsobem si lze každý rok nejen najít nejvýhodnější pojištění, ale také ušetřit dalších 10 % oproti standardní ceně pojištění.

Co zlepšit v pojištění vozidel

Při testování aplikace Orbi jsme narazili na několik menších nedostatků. Například planetární vertikální „progress bar“ se ukázal jako nepraktický. Standardní horizontální ukazatel průběhu by byl srozumitelnější a nezabíral by cenné místo displeje. Vozidla se ukládají automaticky, ale nikde jsme nenašli možnost takto uložené vozidlo vymazat. A zjednodušení celkové struktury a navigace by aplikaci také prospělo, ne vždy je jasné, kde se právě uživatel nachází a jak se dostane na požadované místo.

Závěr recenze

Orbi.cz ukázalo, že se nejedná jen o další běžný srovnávač pojištění. Tvůrci aplikace se snaží získat uživatele novými vlastnostmi a zjednodušit jim sjednání pojištění. Orbi napovídá optimální hodnoty ceny vozidla i limitu pojištění skel a snižuje nejvýhodnější cenu o dalších 10 %. Bude zajímavé sledovat, jaké budou reakce českých spotřebitelů na slevu 10 % pro všechny významné produkty pojištění vozidel a jaké budou reakce ostatních srovnávačů. Dočkáme se i u nich časem cashbacku?

Aktualizovaný přehled všech srovnávačů pojištění na českém internetu najdete pouze na webu 30tipu.cz zde.